Jak przygotować ostrygi?

Autor: Katarzyna Przygodzka

Zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować ostrygi? Jak je jeść? W jaki sposób je podawać? Co można z nich przyrządzić? Czy będą smakować Tobie i Twojej rodzinie? I gdzie je kupić? Na wszystkie te pytania odpowiadamy w niniejszym artykule. Zapraszamy do lektury.

Ostrygi – towar nie tak luksusowy, jak mogłoby się wydawać

Jest to przysmak znany już w starożytności. Mowa o maleńkich muszlach małż, znanym nam jako ostrygi. Od dosyć niedawna  zaczęły pojawiać się w sklepach stacjonarnych. Można je więc dostać, za nie aż tak wysoką cenę. Stały się więc towarem powszechnie dostępnym dla każdego przeciętnego konsumenta. Aby spróbować z nich dania należy po prostu je kupić i wiedzieć, jak przyrządzić. Tym właśnie zajmiemy się w naszym artykule. Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na dania z ostryg.

Jak przygotować ostrygi?

Ostrygi podlegają pięciostopniowej skali – od 0 do 5. Im mniejszy numer, tym większa ich gramatura. Waga pojedynczego przysmaku waha się od 30 do aż 150 gramów.

Najczęściej podaje się je na surowo z dodatkiem octu balsamicznego. Polecamy skropienie ich ulubionym cytrusem (cytryną czy limonką). Nie połyka się ich, tylko żuje. Można je także ugotować, np. w formie zupy, podpiec na masełku czy usmażyć.

Ostrygi są również znanym afrodyzjakiem. Idealnie więc nadają się na randkę, rocznicową kolację czy romantyczny wieczór z ukochaną osobą. Poniżej podajemy 3 przepisy na dania, które możesz przyrządzić w łatwy i szybki sposób.

Jak przygotować ostrygi – 3 przepisy

Szaszłyki z ostrygami

  • najpierw wyjmujemy je z muszli;
  • obwijamy cienkim plasterkiem boczku;
  • nadziewamy na szaszłyki;
  • grillujemy;
  • przyprawiamy do smaku.

Zapiekane ostrygi

  • ostrygi trzeba ugotować;
  • następnie wyjąć z muszli,
  • muszle wyłożyć liśćmi szpinaku, przyrządzonemu według uznania;
  • potem położyć na wszystko ostrygi;
  • na koniec wszystko zapiec w piekarniku.
  • Możemy, jeśli trzeba, wszystko przyprawić do smaku.

Zakąski z ostryg

  • ostrygi gotujemy;
  • wyjmujemy z muszli;
  • na muszelkach układamy liście sałaty;
  • nakładamy ostrygi;
  • dodajemy posiekane korniszony, paprykę i pieczarki w occie;
  • doprawiamy solą i pieprzem.

Należy pamiętać, że ostrygi kupuje się żywe. Rozpoznać można bardzo łatwo – mają wtedy zamknięte muszle. Będzie to świadczyć o ich świeżości i zdatności do spożycia. Ostrygi zachowują świeżość przez około 10 dni. Polecamy zakup takich 4-o lub 5-odniowych. Wtedy będą najsmaczniejsze. Kupimy je na stanowiskach rybnych na targach lub w większych supermarketach.