Ile kosztują białe trufle?

Autor: Katarzyna Przygodzka

Ciężko określić, ile kosztują białe trufle. Zależy to od wielu czynników. Wiadomo jedno, nie jest to specjał przeznaczony dla mas. Na ten wydatek stać tylko nielicznych, najbogatszych ludzi świata.

Na świecie występuje wiele rodzajów trufli. Największym rozróżnieniem będzie ich kolor – rozróżniamy czarne i białe. Jeśli chodzi o te pierwsze, są popularniejsze i o wiele tańsze niż ich jaśniejsze odpowiedniki. Ich ceny zaczynają się już od około 120 zł za kilogram.

Ile kosztują białe trufle?

Obecna średnia cena za kilogram białych trufli zaczyna się od 1100 euro (około 4600 zł) za kilogram. Cena ta i tak jest niższa od ubiegłorocznej. Wynosiła ona bowiem pomiędzy 2000 a 2500 euro. W przeliczeniu na walutę krajową było to około od 8500 zł do aż 10500 zł. W 2017 roku sytuacja była jeszcze gorsza – trufle droższe były praktycznie o połowę (porównując do ich cen z 2018 r.). Niższa cena trufli daję nadzieję na bardziej przystępne ceny w restauracjach, które oferują ów specjał. Obecnie średnia cena za 1 gram białej trufli w restauracjach to około 7 dolarów, czyli około 25 zł.

Różnice w cenie wynikają z większej dostępności trufli. Obfite opady deszczu we Włoszech spowodowały większe plony u producentów.

Dlaczego cena jest aż tak wysoka?

  • Białe trufle są produktem dzikim, naturalnym – ich proces powstawania odbywa się bez ingerencji człowieka.
  • Trudno przewidzieć, jak obfite zbiory przyniesie dany rok – cena jest ich odzwierciedleniem tej nieprzewidywalności.
  • Trufli nie da się uprawiać, sztuczne hodowle nigdy nie przyniosły rezultatów. Trzeba je znaleźć.
  • Poszukuje się je z pomocą specjalnie wyszkolonych psów.
  • Pojedynczy pracownik z pomocą psa znaleźć może niewielką ilość trufli, zatrudnianych jest ich bardzo wielu.
  • Występują na nielicznych regionach (we Włoszech).

Dawniej w poszukiwaniu trufli pomagały inne zwierzęta – świnie. Szukały one grzybów, za pomocą węchu. Następnie szukały ich w ziemi. Był niestety jeden problem – zwierzęta te uznawały je za przysmak.  Często więc zjadały swoje znaleziska. Obecnie użycie tych zwierząt jest zakazane. Zapach przysmaku kojarzył się im z testosteronem, dlatego często uszkadzały trufle, chcąc jak najszybciej dostać się do tego źródła.

Cena trufli zarówno białych, jak i czarnych zależy od ich sezonu. Można tylko liczyć na obfitość plonów w przyszłości, tak by były skierowane do większości konsumentów. Jak na razie, ze względu na wygórowany koszt, spróbować ich mogą jedynie elity. Jeśli zaś szukasz najtańszej opcji, będzie to spróbowanie masła truflowego.