Jak podawać kawior? Sprawdź, z czym można jeść carski przysmak

Autor: Alicja Hudzik

Ikra takich ryb, jak jesiotry, łososie, czy pstrągi, to przysmak, który jest uznawany za wykwintny i luksusowy. Z czym ją serwować? W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak podawać kawior!

Jak podawać kawior czarny?

Kawior czarny to solona ikra ryb jesiotrowatych. Do czarnego kawioru zalicza się także drobną ikrę siewrugi oraz brązowo-oliwkową ikrę jesiotra rosyjskiego. Kilogram tego smakołyku może kosztować nawet 5 tysięcy złotych!

Dobrej jakości kawior to ikra o pełnych, niesklejonych i niewysuszonych ziarenkach. Im grubsze są ziarna kawioru czarnego, tym jest on cenniejszy. Można go podawać na pokruszonym lodzie, z dodatkiem cytryny i pieczywa. Kawior może posłużyć także jako dodatek do przystawek, np. sałatki, koreczków lub sushi.

Podczas przygotowywania kawioru należy uważać na to, by nie używać srebrnych, ani stalowych sztućców, ponieważ mogą one pogorszyć smak kawioru. Jeśli chodzi o alkohole, do czarnego kawioru pasuje najlepiej zimna wódka, koniak lub wytrawny szampan.

Jak podawać kawior czerwony?

Kawior czerwony to kawior z ikry ryb łososiowatych, takich jak keta, kiżucz, łosoś dziki, czy gorbusza. 1 kg takiej ikry kosztuje od 400 do 900 złotych, w zależności od gatunku. To jeden z najpopularniejszych rodzajów kawioru, ze względu na jego uniwersalny smak. Czerwony kawior można podawać np. jako dodatek do sałatki. Odwrotnie, niż w przypadku czarnego kawioru, najcenniejsza jest ikra o drobnych ziarenkach. Najlepiej pasuje do niej białe wino – wytrawne lub lekkie i musujące.

Jak podawać kawior złocisty?

Kawior złocisty to ikra pstrągów. Najczęściej jest on podawany z gryczanymi blinami, na kanapkach lub jako dodatek do sałatek. W polskiej kuchni modne jest także połączenie kawioru i jaj na twardo. Smak rybiej ikry można podkreślić wędzonym łososiem lub słonymi krakersami.

Inne rodzaje/odmiany kawiorów, to:

  • Kawior żółty (norweski) – ikra ryb dorszowatych,
  • Kawior złoty – ikra jesiotra perskiego,
  • Kawior biały – ikra bieługi – to najbardziej ceniony, gruboziarnisty kawior, produkowany w Iranie. Ikra jest pakowana w puszki z 24 – karatowego złota, kilogram kosztuje ponad 20 tysięcy dolarów.

Podając kawior należy pamiętać o tym, by go nie rozsmarowywać na potrawach, tylko je dekorować luksusowym przysmakiem. Ponieważ kawior ma bardzo krótką datę przydatności kawior, należy go spożyć od razu po otwarciu opakowania.